
در این مطلب به کاربرد سنگ فیروزه در جواهرسازی میپردازیم. فیروزه یکی از سنگهای قیمتی است که از دیرباز مورد توجه مردمان بوده و از آن به عنوان یک سنگ با ارزش یاد میکردند. این سنگ ارزشمند جایگاه بسیار والایی در صنعت طراحی و ساخت جواهر دارد و جلوهای بینظیر به آن میبخشد. پس تا انتهای این مقاله با آکادمی کانسپت همراه باشید.
سنگ فیروزه
سالهای درازی است که شاهد کاربرد سنگ فیروزه در طراحی جواهرات هستیم. جواهر سازی از قدیم الایام یکی از صنایع مورد توجه افراد بوده و در تمام جوامع برای ساخت زیور آلات از آن استفاده میشده است. سنگهای قیمتی فراوانی در طبیعت وجود دارد که یکی از آنها فیروزه است. فیروزه دارای رنگی آبی و چشم نواز است که اغلب در معادنی یافت میشود که کم آب و دارای رسوبات مس است. کشور ایران یکی از بزرگترین استخراج کنندگان و صادر کنندگان فیروزه در جهان شناخته شده است که مرغوبترین فیروزه نیز مربوط به شهر نیشابور میباشد.
سنگ فیروزه جزو کانیها به شمار میرود و دارای کیفیتهای مختلفی است. این سنگ زیبا و ارزشمند در رنگهای مختلفی از آبی تا سبز وجود دارد که رنگ آبی آن از قیمت بالاتری برخوردار است. در صنعت جواهر سازی برای بالا بردن ارزش جواهر از سنگهای قیمتی در ساخت آن استفاده میشود. کشورهای معدودی در جهان دارای معادن فیروزه هستند که میتوان به آمریکا، هند، مصر و ایران اشاره کرد که مرغوبترین آن مربوط به ایران و هند است.
رنگ فیروزه
فیروزه در طیف رنگی آبی تا سبز قرار دارد. وجود مس در ترکیبات سنگ فیروزه موجب کاهش رنگ سبز در آن می شود. هر چه میزان مس بیشتر باشد رنگ آن به آبی متمایل تر می شود. بهترین و با کیفیتترین نوع فیروزه آبی یک دست است. تنها شهری که در ایران دارای این نوع فیروزه میباشد شهر نیشابور در ایران است.وره های ما شرکت کنید
بافت فیروزه
اگر سنگ فیروزه را با میکروسکوپ تماشا کنید در سطح آن کریستالهای بسیار ریزی را مشاهده می کنید که جزو ساختار اصلی آن هستند. هر چه تراکم کریستالها بیشتر باشد به معنی بالا بودن مقاومت سنگ است. کاربرد سنگ فیروزه در جواهر سازی نه تنها از جنبه زیبایی بلکه از جنبه استحکام نیز مورد توجه است. در صنعت جواهرسازی از نوعی فیروزه استفاده میکنند که دارای مقاومت و استحکام بالایی باشد. زیرا این سنگ توسط ابزارهای مخصوص تراش داده میشود و اگر مقاومت پایینی داشته باشد در حین تراش دادن خرد خواهد شد. سنگهای فیروزه هر چه مستحکم تر باشند بعد از تراش و پالیش جلای بیشتری پیدا خواهند کرد و جلوهای بینظیر خواهند یافت. لازم به ذکر است که اگر کریستالهایی که در سطح سنگ وجود دارند تراکم پایینی داشته باشند نفوذ پذیری آنها در برابر عواملی مانند آلودگی , چربی و گرد و خاک نیز بیشتر میشود.
فیروزه در جواهرسازی
به طور کلی سنگهای قیمتی که ظاهری کوژ مانند دارند بهترین گزینه برای طراحی و ساخت طلا و جواهر محسوب میشوند که در آموزشگاه طراحی طلا و جواهر نحوه صحیح استفاده از آنها در طراحی زیورآلات آموزش داده می شود. ساخت زیور آلاتی مانند دستبند , گوشواره و گردنبند به وسیله سنگ فیروزه زیبایی آنها را دو چندان میکند. اما فیروزه به چند دسته تقسیم میشود و هر کدام از آنها دارای چه خواص و ویژگیهایی هستند؟ تا کنون بیش از ۱۳ نوع فیروزه در جهان یافت شده که در ادامه مطلب به مشهورترین و پرکاربردترین آن ها اشاره می کنیم.
فیروزه عجمی
زیباترین و با ارزشترین نوع فیروزه , فیروزه عجمی است که به رنگ آبی پررنگ است. تراش فیروزه عجمی به صورت بادامی و گرد است. از این فیروزه در ساخت انگشتر و گردنبند استفاده فراوانی میشود. کاربرد سنگ فیروزه در جواهرسازی در انواع زیرو آلات است و نمیتوان آن را محدود به ساخت انگشتر یا دستبند کرد.
فیروزه شجری
نوع دیگری از فیروزه شجری نام دارد. دلیل نامگذاری این بوده که بعد از تراش, طرحی به صورت شاخهای بر روی آن نمایان میشود. تراشی که برای این سنگ انجام میشود معمولا به صورت گرد, اشکی , بیضوی و مربع است. وجود شجر نه تنها در کاربرد سنگ فیروزه بلکه در سنگهایی مانند عقیق نیز وجود دارد که زیبایی آن را دو صد چندان میکند.
فیروزه عربی
فیروزه عربی نوعی از فیروزه است که تراش آن نسبت به انواع فیروزه سختتر است. این نوع از فیروزه را میتوان نوع نامرغوب آن دانست و به رنگ سبز کمرنگ است. این نوع از فیروزه در هنگام تراش با ابزارهای مخصوص جواهرسازی دچار ترک و شکستگی میشود. کاربرد سنگ فیروزه در صنعت جواهرسازی انکار ناپذیر است اما باید از نوع مرغوب آن استفاده شود.
خواص سنگ فیروزه
کاربرد سنگ فیروزه دارای خواص زیادی برای افراد است. خواص سنگ فیروزه در بسیاری از روایات آمده و از نظر علمی نیز ثابت شده است.
تقویت سوی چشم
از قدیم الایام از فیروزه برای شفای بیماریهای چشم استفاده میکردند و آن را بر روی چشم میگذاشتند تا شفا یابد. افرادی که دارای کور رنگی هستند و در شب دید خوبی ندارند میتوانند از سرمه فیروزه استفاده کنند و آن را در چشم بکشند تا دید آنها برگردد. استفاده از فیروزه برای سفیدی مردمک چشم نیز شفاست.
درمان گلو درد
اگر میخواهید درد گلویتان درمان شود میتوانید فروزه را بر روی چاکرای گلویتان قرار دهید تا علاوه بر درمان درد گلو باعث تقویت تارهای صوتی نیز شوید.
درمان بیماری های تنفسی
بسیاری از افراد استفاده سنگ فیروزه را در درمان بیماری تنفسی و ریوی کارساز میدانند. میتوانید با قرار دادن این سنگ گرانبها بر روی گلویتان از دردهای ریوی و مشکلات تنفسی در امان بمانید.
درمان درد شکم
در زمانهای قدیم اگر کسی از درد شکم در رنج و عذاب بود سنگ فیروزه را پودر میکردند و به فردی که بیمار بود میخوراندند تا درد او تسکین یابد.
تسکین بیماری های روحی
همراه داشتن فیروزه توسط افرادی که از بیماریهای روحی رنج میبرند میتواند به درمان آنها کمک کند. از بین بردن اضطراب یکی دیگر از خواص شگفت انگیز سنگ فیروزه است.
بهبود گردش خون در بدن
علاوه بر تاثیر مثبت سنگ فیروزه در کاهش اضطراب و استرس باعث بهبود جریان خون در بدن نیز میشود و اگر فردی دچار پارگی در رباطهای بدن شود قرار دادن این سنگ بر روی آن ناحیه باعث بهبود گردش خون میشود.
افزایش شادی
افرادی که از افسردگی رنج میبرند و دچار احساس غم هستند سنگ فیروزه میتواند به آنها در بهبود این شرایط کمک کند. به همراه داشتن سنگ فیروزه توسط افراد افسرده توان انجام کارها را به آنها میدهد و روحیه بهتری را به آنها هدیه خواهد داد.
دفع نیروهای منفی
فیروزه به دفع نیروهای منفی از افراد مشهور است. این سنگ زیبا نیروهای مثبت را به سمت افراد جذب میکند و آشفتگی را از آنها دور میسازد. افرادی که شبها کابوس میبینند میتوانند با استفاده از فیروزه از شر کابوس دیدن خلاص شوند.
بیدار شدن نیروهای درونی افراد
احتمالا شما هم از نیروهای خفته انسانها چیزهایی را شنیدهاید. این موضوع صحت دارد و فیروزه میتواند نیروهای خفته انسانها را بیدار کند.
از بین برنده خوف و وحشت
همراه داشتن این سنگ به فرد آرامش و قوت قلب میدهد و میتواند ترس را از انسان دور کند.
استجابت دعا
در روایات بیشماری آمده است که اگر دستی بر درگاه به قصد دعا بلند شد و انگشتر فیروزه بر دست بود خداوند آن دست را خالی از محضر خود بر نمیگرداند.
رفع بینیازی و دوری فقر
بر طبق روایتی از امام صادق (ع) که میفرمایند : اگر دستی فردی انگشتر فیروزهای را در دست داشته باشد هیچگاه طعم فقر و تنگدستی را نخواهد چشید.
فیروزه یکی از محبوبترین سنگها در بین افراد جهان است که دارا بودن خواص آن نیز باعث محبوبیت بیشتر آن شده است.
خواص فیروزه از دیدگاه دین و روایات
شاید برای شما جالب باشد که بدانید همراه داشتن انگشتر فیروزه در دین ما برای آقایان بیشتر از خانمها توصیه شده است.استفاده و به همراه داشتن سنگ فیروزه از نظر دین اسلام بسیار تاکید شده و روایات مختلفی نیز در این باب وجود دارد که به آنها اشاره میکنیم.
حضرت رسول اکرم (ص) میفرمایند : اگر فردی در روز یک بار به فیروزه نظر بیندازد در عوض آن در بهشت پنج بار به روی او گشوده میشود.
اما صادق (ع) میفرمایند : فردی که انگشتر فیروزه در دست داشته باشد هیچ گاه طعم فقر را نمیچشد.
حضرت رسول اکرم (ص) و امام صادق (ع) میفرمایند : اگر شخصی به درگاه خداوند دعایی کند و انگشتر فیروزه در دست داشته باشد خداوند دست او را خالی برنمیگرداند و او را حاجت روا میکند.
نحوه تشخیص سنگ فیروزه اصل از تقلبی
در خصوص کاربرد سنگ فیروزه باید به نکته مهمی در این باره اشاره کنیم و آن هم تشخیص سنگ اصل از تقلبی است. این تشخیص برای بسیاری از افراد حتی افراد حرفه ای می تواند کار دشواری باشد. زیرا در بسیاری از مواقع شاهد فروش فیروزه های کرمان و دامغان به عنوان فیروزه نیشابور هستیم. همان طور که می دانید فیروزه نیشابور به عنوان با کیفیت ترین و مرغوب ترین فیروزه در تمام جهان شناخته می شود که نه تنها از زیبایی خاصی برخوردار است بلکه از نظر انرژی نیز در سطح بالاتری قرار دارد. یکی از راه هایی که می توانید فیروزه اصل از تقلبی را تشخیص دهید این است که در هنگام خرید این سنگ ، از فروشنده درخواست شناسنامه کنید.
کاربرد سنگ فیروزه در جواهر سازی بسیار وسیع است. این سنگ نه تنها در جواهرات امروزی استفاده می شود بلکه یکی از سنگ هایی است که آیات و روایات به استفاده از آن سفارش شده است. در ادامه به راه هایی اشاره می کنیم که وسیله آن ها بتوانید فیروزه اصل را تشخیص دهید.
تشخیص فیروزه اصل | بر اساس رنگ
در قسمت قبل اشاره کردیم که مرغوب ترین نوع فیروزه مربوط به شهر نیشابور است. رنگ فیروزه نیشابور آبی یکدست است که اگر به پشت سنگ توجه کنید رگه های سیاه را در آن می بینید. رنگ فیروزه اصل مقداری مات است. فیروزه اصل به دلیل دارا بودن عنصر مس به رنگ آبی در می آید.اگر فیروزه را در برابر نور مستقیم خورشید نگه داشتید و رنگ آن مقداری تغییر کرد نشان دهنده تقلبی بودن سنگ است. زیرا فیروزه های اصل هنگامی که در معرض نور خورشید قرار می گیرند دچار تغییر رنگ نخواهند شد.
تشخیص فیروزه اصل | بر اساس میزان سختی
سختی سنگ فیروزه به قدری زیاد است که نه تنها نمی توان به راحتی بر روی آن خراش ایجاد کرد بلکه می توان با آن بر روی شیشه نیز خراش انداخت. شما می توانید یک سوزن را بر روی سطح سنگ فیروزه بکشید. اگر بر روی آن خط نیفتاد نشان دهنده اصل بودن سنگ است در غیر این صورت فیروزه تقلبی می باشد. واقعیت این است که فیروزه های تقلبی از پلاستیک های به هم فشرده شده تشکیل می شوند که اگر در برابر حرارت زیاد قرار بگیرند و دچار سوختگی شوند بوی پلاستیک از آن به مشام می رسد. برخی از کارشناسان فیروزه های پلاستیکی را به عنوان فیروزه های آمریکایی معرفی می کنند.
فیروزه ایرانی و غیر ایرانی چه ویژگی هایی دارد ؟
فیروزه تبت یکی از انواع فیروزه غیر ایرانی محسوب می شود که دارای رنگ روشن تر و سطح صیقلی تری نسبت به فیروزه ایرانی است. رگه هایی که بر روی فیروزه تبتی قرار دارند حالت نازک و مویی دارند . معمولا فیروزه های تبتی به شکل تکه های کوچک از معدن استخراج می شوند و اغلب از آن ها برای نصب بر روی جواهرات استفاده می شود. افرادی که سنگ های گرانبها را بر روی جواهرات نصب می کنند مخراجکار نام دارند که در مطالب گذشته به معرفی آن ها پرداختیم.